Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
A modulátor/demodulátor rövidítéséből alkotott neve annak az elektronikus készüléknek, amely lehetővé teszi, hogy analóg csatornákon keresztül digitális információkat továbbíthassunk. A számítógép a modemen keresztül közvetlenül kapcsolódhat az analóg (pl. telefonvonal) vagy digitális (pl. ISDN-vonal) csatornákhoz, távközlési hálózatokhoz, és ez lehetővé teszi más számítógépes rendszerekhez való kapcsolódását, és adatok cseréjét.
Ehhez az szükséges, hogy a számítógép digitális jeleit hanginformációvá alakítsuk, elküldjük a másik gépnek, amely a hangot újra digitális információvá alakítja. Ennek eszköze a modem (mindkét oldalon).
            A telefonvonalak nagy zajszintje miatt más adatátviteli vonalak is kiépültek. Ezek közül egyik az ún. X-25 nyilvános csomagkapcsolt hálózat. Külsőre ugyanolyan, mint egy telefonkábel (két eres), de már célzottan számítástechnikai adathálózatként működik. Ezen kívül az adatátviteli mód lehet rádióhullám, üvegszál, mikrohullám, infra és lézersugár, stb. is. Minden egyes átviteli módhoz különféle modem szükséges.
            A modemek sebességét Baudban (bit/secundumban) adják meg. Ez a másodpercenként küldött (fogadott) információmennyiséget jelenti bitekben. A modemeket általában internetezésre és faxolásra használják. A mai modemek többsége 56600 bps (56,6 kbps) sebességű, de léteznek a csillagpontos hálózatra alkalmas kábelmodemek is.
Megjelenési formája szerint lehet belső és külső is. A belső modemet az alaplap egyik slotjába helyezik el, attól föggően, hogy ISA buszos vagy PCI-os. A külső modemmek a drágábbak.
            A külső modem a gépen kívül helyezkedik el, s a soros vagy USB port-on keresztül kapcsolódik a számítógéphez.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.