Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
Az egyre nagyobb kapacitású merev lemezes egységek adatainak védelme, mentése sok gondot okoz. A szalagos tárolókat jól alkalmazhatjuk mentések végzésére. Az elérhető kapacitás 40Mb és 10Gb közé, az adatátviteli sebesség 1-10Mb/perc nagyságrendbe esik, a szalag ára alacsony.
            Felhasználás előtt a szalagokat formázni kell. Ez meglehetősen időigényes, 120 Mbyte-os, QIC-80 szabványú szalag formázásához 2.5 óra szükséges. A formázott szalagra egy vagy több blokkban írhatunk fel fájlokat, de egy blokkon belül a fájlok nem modosíthatók, csak az egész szalagot vagy az utolsó blokkot lehet törölni.
 
Streamer meghajtók
 
            A streamer az egyik legolcsobb mágnesszalagos meghajtó típus. Többféle szabványú szalag kezelésére képes meghajtókat hoztak forgalomba. A legelterjetebb a nyolcad inches kazettát (Quoter Inch Cartrige – QIC) alkalmazó meghajtók, kapacitásuk 40 (QIC-40) illetve 80 (QIC-80) Mbyte. Megnövelt szalaghosszúságú kazettákkal 60 illetve 120 Mbyte, adattömörítéssel 120 illetve 250 Mbyte tárolására nyújt lehetőséget.
A belső streamer meghajtókat kétféleképpen illeszthetjük a konfigurációhoz:
Egyszerűen a floppy illesztőre kapcsolhatjuk. Ekkor a meghajtó A vagy B floppy meghajtóként, egyes típusokat a két floppy mellett még egy harmadik eszközként is kezelhetünk. Az adatátviteli sebesség a meghajtó és az illesztő között 500 Kbit/s. Mivel az illesztőkártya minden konfigurációban rendelkezésre áll, a megoldás legnagyobb előnye az olcsósága, hátránya a lassúsága.
Adattömörítő kártyával is illeszthetjük a meghajtót, ekkor az adatátviteli sebessége 1 Mbit/s-re növelhető, de az illesztőkártya drága, a tömörítési módszere gyártófüggő, lehet, hogy más rendszerrel nem kompatíbilis.
Külső streamer egységek nem illeszthetők be az operációs rendszerbe, nem kezelhetjük logikai lemezes egységként, hanem csak felhasználói programokkal.
            Sajnos az adatok hordozása különböző meghajtók között nem mindig lehetséges. A hordozhatóság feltétele, hogy azonos szabvány szerint működő meghajtókkal kezeljük a szalagot, tömörítés nélkül írjuk fel az adatokat, lehetőleg azonos programmal, de legalább azonos formátumot használó programokkal végezzük a mentést és a visszaállítást.
 
Digital Audio Tape meghajtók
 
            A DAT meghajtók általában nagyobb kapacitású eszközök, 1-10 Gbyte tárolható egy szalagon. Legtöbbjük SCSI felülettel kezelhető és lényegesen gyorsabbak, mint a streamer meghajtók. A SCSI 2 szabvány tartalmazza a szalagos egységek kezelésére vonatkozó előírásokat is.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.