Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
A ház (mechanika) külseje teljesen változatos lehet, mégis 2 fő megjelenési formát tudunk elkülöníteni:
 
·         desktop (asztali, fekvő elrendezésű),
·         torony (álló elrendezésű), ezen belül mini-, midi-, és nagytorony.
 
Léteznek AT, ATX-es számítógép házak, amelyekben különböző tápegység van. Az AT házak mechanikus kapcsolóval kapcsolható be és ki a számítógép, az ATX-es házak mechanikus nyomógombbal kapcsolhatók be és ki, vagy szoftveresen kapcsolhatóak ki. Az ATX-es ház impulzusjeleket használ.
            Az asztali számítógépekben 2 vagy 3 db 5Ą-es hely van, ahova helyezhetünk, 5Ą-es floppyt (hajlékonylemez meghajtó) vagy 3˝-et átalakító keretben, winchestert (merevlemez meghajtó) és CD olvasót/írót, stb. Található rajta 1 db 3˝-es foglalat, ide rakhatunk a 3˝-es floppy meghajtót vagy streammer meghajtót.
 
A minitoronyban 2 db 5Ą-es hely van és 2 db 3˝-es.
A miditoronyban 3 db 5Ą-es hely van és 2 db 3˝-es.
A nagytoronyban 5 vagy 6 db 5Ą-es hely van és 2 db 3˝-es.
 
A ház előlapján különböző gombok és lámpák (ledek) találhatók. Ezek elhelyezése, formája, színe igen változatos.
            Mindenképpen találhatunk egy főkapcsolót, amellyel áram alá helyezhetjük a számítógépet (ez lehet a ház oldalán vagy hátulján is). Ezt az állapotot egy "Power" feliratú lámpa is jelzi.
Másik gyakori gomb a "Reset", melynek megnyomásával újraindíthatjuk a számítógépet, mintha egy rövid áramszünetet csinálnánk.
A "Turbo" feliratú gomb (ha van) a processzor sebességét (órajel gyakoriságát) tudja két érték között változtatni. Ez általában egy lámpa is szokta jelezni, de van digitális kijelzővel ellátott gép is, mely a két értéket számmal is megjeleníti.
            Néhány géptípuson az előlapon található egy zár kis kulccsal. Ennek feladata az, hogy üzemem kívül a gépet lezárva blokkolni lehet a billentyűzetet, így a gépet idegen nem tudja használni. Mivel ezt a védelmet könnyű hatástalanítani, ezért az újabb gépeken már más védelmet alkalmaznak.
 
Tápegység
 
A PC házaiban hálózati feszültségről működő tápegység van.
            A PC házak méretüktől függően 180-220 W teljesítményű tápegységet tartalmaznak. Ezek a 220 V-os hálózati feszültségről üzemeltethetők az európai szabványnak megfelelően.
            Terhelt állapotban a feszültségek egymáshoz viszonyítva legfeljebb 300 ms késéssel elérik a megadott értékeket. A tápfeszültség esetleg rövidre zárása esetén – a felépítésnek köszönhetően – a tápegység nem károsodik, mert 20 ms-on belül az összes kimenet lezárásra kerül. A napjainkban kapható PC házak tápegységeit rendszerint 2 tápcsatlakozóval szolgáltatják. Ezek közül a két 6 érintkezőset az alaplapra (a fekete föld jelöléssel a közép felé) kell csatlakoztatni. A többi 4 az egyes meghajtók áramellátását szolgálja. Ennek két típusa van, egy a 5,25"-es, egy a 3,5"-es meghajtókhoz.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.