Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
A hálózati csatolóval a helyi számítógép-hálózathoz (LAN-hoz - Local Area Network) kapcsolható a számítógép. Az Ethernet illesztőegységek egyedi címmel rendelkeznek, melyet a XEROX cég oszt ki a különböző gyártók között.
            Manapság a hálózati kártyákat kétféle csatlakozóval gyártják. Léteznek olyan kártyák melyek csak BNC dugósak, és vannak UTP (telefonvezetékes) csatlakozóval ellátottak. De általában a csatolón megtalálható mind a kettő hálózati felületre alkalmas csatlakozók. A kártyák többségén található két lámpa (ledek), melyek mutatják a küldött (TX) és a fogadott (RX) adatok intenzitását.
            A BNC csatlakozóval ellátott hálózati kártyák sebessége max. 10 Mbit/s, a UTP csatlakozósaknak két fajtájuk van. 10 Mbit/s és 100 Mbit/s sebességűek.
A kártyát a számítógép alaplapjának egyik slot-jába kell dugni, attól függően, hogy ISA buszos a kártya, vagy PCI-os. PCMCIA-s hálózati kártya is létezik, amit a notebook egyik PCMCIA slotjába kell belecsúsztatni, feltéve ha van rajta.
            A BNC Ethernet kártyáknál, a kábelszegmensek végeit mind a vékony, mind a vastag, mind a sodrott érpáros hálózat esetén a megfelelő 50 Ohmos lezáróval kell ellátni, melyek közül az egyiket földelni kell (villámvédelem).
            A vékony és a vastag kábelek a mefelelő méretű BNC csatlakozókkal illeszkednek a különböző hálózati elemekhez. A vékony Ethernetnél a munkaállomások BNC T-dugón kersztül kapcsolódnak a szegmensekhez. Sodrott érpár használata esetén RJ-45 típusú, üvegszálas átvívő közegnél pedig SMA csatlakozót kell alkalmazni.
 
Repeater
 
            Jelismétlő, amely két vagy több kábelszegmens összeköttetésére szolgál. Sokféle változatát gyártják. Legelterjedtebb az úgynevezett MULTIPORT REPEATER, melyet akár az általunk kívánt kiépítésben is megvásárolhatunk egy vagy több vastag, vékony, sodrott érpáros, illetve optikai kábeles csatlakozási lehetőséggel.
 
Passzív HUB
 
            Jelerősítő nélküli hálózati elosztó elem, amely négy darab BNC csatlakozóval van ellátva. A hálózat telepítésekor ügyelnünk kell arra, hogy a passzív HUB-ok fel nem használt csatlakozóit (Port), 93 Ohm-os lezáróval (Terminátor) kell lezárni.
 
Aktív HUB
 
            Jelerősítővel ellátott hálozati elosztó elem. Megkülönböztethetünk belső – a munkaállomásba építhető – illetve, külső – saját tápegységgel ellátott – típusokat.
 


A portok száma szerint:
 
·         4 port-os belső és külső,
·         8 port-os külső,
·         20 port-os külső,
 
aktív HUB 93 Ohm-os koaxiális, vagy sodrott érpáros (Twisted Pair) illesztéssel kapható.
Az úgynevezett vegyes HUB-ok a különböző adatátviteli közegek csatlakozására alkalmasak. Ezek a berendezések a felhasználó igényei szerinti kiépítésben tartalmazhatnak koaxiális, sodrott érpáros, illetve optikai port-okat.
 
Hálózati topológiák
 
            A fogalom a hálózat alkotórészeinek összekapcsolási módjait, fizikai elrendezését jelenti. Mintha felülnézetbôl látnánk a rendszert, épületek, falak nélkül. Sín, csillag, fa, és gyűrű topológiák alakultak ki.
 
Sín
 
            Minden gép egy közös kábelre (sínre) csatlakozik. Az információ végigfut a vezeték teljes hosszán, az egyenrangú állomások cím szerint kapják az adatokat. Kevesebb kábelt igényel, emiatt olcsóbb, de a kábel hibákat, szakadást nehezebb kijavítani, és kábelhiba esetén az egész hálózat leállhat. A sín két végét a kábel hullámimpedanciájának megfelelô (többnyire 50 Ohm-os) ellenállással kell lezárni. A gépek csatlakoztatási helyeinél speciális koax T-csatlakozókat kell elhelyezni.
 
Csillag
 
            Minden munkaállomás közvetlen kapcsolatban áll a szerverrel, a központi erôforrások gyorsabban érhetôk el, a kábel hibák jól behatárolhatók, és csak egy állomást zárnak ki az adatforgalomból. Ez a topológia igényli a legtöbb kábelt, emiatt drága. A szerver túlterhelôdhet, mert minden adatforgalom rajta megy keresztül.
 
Fa
 
            A szerverbôl kiinduló "törzs" a csomóponti elosztókon (HUB) több-kevesebb ágra oszlik. A HUB lehet passzív elosztó, vagy erôsítô is. Utóbbival nagyobb távolságok hidalhatók át. Viszonylag kevesebb kábelt igényel a csillaghoz képest. A HUB hibája esetén részhálózatok eshetnek ki a forgalomból. A hibák könnyen behatárolhatók.
 
Gyűrű
 
                   Az elrendezés körkörös, az adatok géprôl-gépre vándorolnak, emiatt ennél a topológiánál a leglassúbb az adatforgalom. Viszonylag kevés kábel kell, de kábel hiba és munkaállomás kiesése esetén az egész hálózat leáll.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.