Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
A billentyűzet a mikoroszámítógép közvetlen irányítására, kisebb mennyiségű adat bevitelére használható. Az alkalmazott változatai a 101/102 gombos billyentyűzet. A 101/102 gombos változatnál külön számbillentyűzet van a numerikus adatok könnyebb bevitelére.
 
A billentyűk funkcionálisan több csoportba sorolhatók:
 
·         A billentyűzet legnagyobb részét, az írógép billentyűzethez hasonló felépítésű, alapkarakterek (betűk, számjegyek, speciális karakterek) billentyűi alkotják;
 
·         A numeruikus adatok bevitelét könnyíti meg a számbillentyűzet, amely a billentyűzet jobboldalát foglalja el;
 
·         A (101/102 gombos) billentyűzet felső részét foglalják el a funkcióbillentyűk, amelyek hatása az egyes felhasználói, alkalmazói programoknál más és más;
 
·         Az alapkarakterek és a számbillentyűk között helyezkednek el a képernyőkezelő billentyűk, amelyek a kurzor mozgatására, a képernyő tartalom mozgatására szolgálnak.
 
Egy másik csoportosítási lehetőség:
 
·         karakterbillentyűk,
 
·         funkcióbillentyűk,
 
·         váltóbillentyűk(shift, ctrl, alt), amelyek egy másik billentyűvel együtt lenyomva módosítják az eredeti billentyű hatását,
 
·         kapcsolóbillentyűk(CapsLock, NumLock, ScrollLock), amelyek tartósan modosítják egyes billentyűcsoportok hatását.
 
 
A billentyűzet működése
 
A billentyűzet saját vezérlővel rendelkezik, amely nem csak adatokat tud küldeni az alaplapon lévő billentyűzet illesztő felé, hanem parancsokat is tud fogadni.
            A billentyűzet megszakítási rutin valamelyik billentyű lenyomásakor annak billentyűkódját (scan code) átküldi a billentyűzet pufferbe. A lenyomott billentyű azonosítására egy sorszám szolgál és nem a karakter ASCII kódja, mivel ugyanahhoz a billentyűhöz több karakter is tartozik.
            Minden billentyűlenyomáskor a vezérlő 2 byte-ot küld át a pufferbe. Azoknál a billentyűzetkombinációknál, amelyekhez ASCII kód rendelhető, az átküldőtt byte-ok közül az egyik az ASCII kódot, a másik a billentyűkódot (scan code) tartalmazza. Azoknál a kombinációknál, amelyek valamely funkcióbillentyűhöz tartoznak, az átküldött byte-ok közül az első 0 értéket, a második a billentyűkódot foglalja magában.
                Tetszőleges ASCII kódérték (a 0 kivételével) bevihető, az ALT billentyű lenyomásávalés vele egyidőben, a számbillentyűzeten a decimális kódérték bebillentyűzésével. Mivel a 0 kódérték a funkcióbillentyűk jelzésére van fenntartva, ezért azt nem lehet bebillentyűzni.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.